Patikrinkime savo šunis dėl paveldimo Musladin-Lueke sindromo (MLS)

MLS tyrimaiSiekdami, jog Lietuvoje būtų atsakingai veisiami sveiki bigliai, organizuojame akciją, kurios metu bus galima patikrinti savo šunis dėl Musladin-Lueke sindromo (MLS)! Kviečiame prisijungti!

Kraujo mėginiai siuntimui į laboratoriją Vokietijoje bus renkami vasario 1 d. (penktadienį), bendradarbiaujant su Jakovo Veterinarijos Centru (Vilniuje).
Orientacinė tyrimo kaina – 175 Lt.

Musladin Lueke Sindromas (MLS) – genetinis sutrikimas, kurį turintiems bigliams pasireiškia įvairūs defektai: trumpi išoriniai pirštai, dėl kurių šunys juda it pasistiebę ant pirštų galų; aukštai įstatytos ausys, sulinkusiomis kremzlinėmis dalimis; plati kaukolė, siauros įkypos akys ir itin įtempta oda. MLS turintys šunys yra nedidelio ūgio, dėl storos neelastingos odos bei raumenų juda sukaustytai. Nors daugeliu atveju pastebimas normalus, bigliams įprastas malonus temperamentas, tokiems šunims dažnai pasitaiko epileptiniai priepoliai, išsivysto artritas.

Atliekant genetinį testą išsiaiškinamas šuns MLS statusas: pažeistas MLS (affected); MLS nešiotojas (carrier) ar neturintis MLS geno (clear). Atsakingai atliekant veisiamų šunų atranką – neveisiant pažeistų šunų, o nešiotojus veisiant tik su šunimis, neturinčiais mutavusio MLS geno, ši biglių veislės sveikatos problema gali būti lengvai pašalinta iš populiacijos.

Šiuo metu tarptautinėje duomenų bazėje, kurioje savanoriškais pagrindais kaupiami duomenys apie biglių sveikatos tyrimus, užregistruoti keli pažeisti šunys, o apie 7 % registruotų šunų – MLS nešiotojai. Jie plačiai paplitę nuo JAV, Australijos iki Europos. Daugiau apie MLS skaitykite skyrelyje „Apie ligas“.

Norinčius dalyvauti akcijoje ir ištirti savo šunis, turinčius daugiau klausimų dėl akcijos eigos ar MLS (bei kitų sveikatos tyrimų) – prašome kreiptis į Biglių klubo Tarybos narę Juliją:
Julija Litvaitytė
El. p. j.litvaityte@gmail.com
Tel. 8 616 09 808.

 

Fotografija iš http://www.aladarbeagles.com/