Šuniuko hendlingas arba pirmieji žingsniai ruošiantis parodai

Pirmoji paroda ! Nežinia, šokas, pergyvenimas ir 1000 klausimų ! Bigliukas dar toks mažytis, o jau turi suprasti, kad turi būti gražus biglis …

Bigliai – labai judrūs ir aktyvūs šunys, turintys užsispyrusį charakterį ir nepriklausomą požiūrį į daugelį gyvenimiškų atvejų. Būtent todėl, prieš vedant savo mažylį į pirmąją paroda teks nemažai su juo padirbėti.

Pirmiausia apie ką reikia pagalvoti – tai nusiteikimas. Jūsų nusiteikimas, su kuriuo einate į ringą. Užbėgant į priekį patarsiu – nereikia nervintis ir pergyventi. Tai juk ne egzaminas ir nuo to nepriklauso visas jūsų būsimas „šuniškas“ gyvenimas. Tai pramoga ! Nusiteikite pozityviai ! Jūs tam ruošėtės ir daug dirbote, todėl viską darote teisingai ! Neskubėkite, skirkite ringui tiek laiko, kiek jums reikia. Galite išgerti tabletę valerijono, jei labai jaudinatės. Tokią pat pozityvią nuotaiką išlaikykite ir pamokėlių metu. Treniruojant šunį parodoms nepraraskite savitvardos ir nepykite, jei jums kažkas nesiseka. Labai svarbu, kad šuniukas visus užsiėmimus priimtų kaip žaidimą, būtų motyvuojamas (paimkite su savim jo mylimą žaisliuką, ar skanėstų), negailėkite pagyrimų. Ringe labai svarbu parodyti biglio temperamentą – šuniukas linksmai bėga aukštai pakelta galva ir laiminga uodega. Tai įmanoma padaryti tik tada, kaip šuo gerai nusiteikęs. Vedlys (šiuo atveju šeimininkas) – geriausias draugas, o ne cerberis trūkčiojantis už pavadėlio, bei dėliojantis kojytes.

Treniruotę pradedam !!!

1. Dantukų rodymas. Labai svarbu išmokinti šuniuką rodyti dantukus nuo pat mažumės. Šią procedūrą reikia kartoti po kelis kartus per dieną, bet ne daugiau kaip 3-5 minutes.
Pirmiausia pripratinkite šuniuką prie prisilietimo prie jo snukučio ir prie to, kad galite jam pakelti lūpas. Girkite mažylį ir paskatinkite skanėstu, jeigu jis nesipriešina. Vėliau pamažu mokinkite taisyklingai parodyti sukandimą. Darykite tai taip, kad šuniukas galėtų laisvai uosti ir matyti, neuždenkite rankomis nosies ir akių. Lengviausia tai padaryti vienu judesiu – pakeliant vienos rankos pirštais viršutinę lupą, kita ranka nuleidžiant apatinę. Tačiau tai daryti reikia švelniai, nesukeliant skausmo ir nemalonių pojūčių.


2. Ringo pavadėlis. Tai jūsų instrumentas, kurio pagalba valdysite šunį ringe. Ringo pavadėlis turi būti patogus ir tinkamo dydžio. Dažniausia naudojami ploni sintetiniai pavadėliai, ar plokšti pavadėliai su fiksatoriumi. Fiksatorius padeda užfiksuoti pavadėlį prie ausų pagrindo. Dar naudojamos plonos grandinėlės.

Dažnai šuniukas protestuoja ir nenori eiti greta su pavadėliu, ypatingai jei šuniukui dar tik 2-3 mėnesiai. Reikia paaiškinti jam, kad tai linksmas žaidimas – žaisti su šuniuku. Uždėjus ringo pavadėlį iš pradžių eikite ten, kur šuniukas nori. Lai pripranta prie fakto, kad ant kaklo ringo pavadėlis. Po kurio laiko pabandykite šuniuką šiek tiek patempti į šoną. Pratinkite prie to, kad jis eitų kur jūs norite. Kai šuniukas supras ko iš jo norima – būkite kiek reiklesni. Bigliai užsispyrę šunys. Nepamirškite to. Taip pat nepamirškite pagirti šuniuką už tinkamą elgesį.


Ringo pavadėlį reikia laikyti kairėje rankoje – ringe jūs judėsite prieš laikrodžio rodyklę, šuo rato viduryje. Pavadėlį laikykite kiek įtemptą, kad galėtumėt kontroliuoti šuniuką, tačiau nepertempkite, kad šuniukas nepradėtų dusti ar kartis ant pavadėlio. Laisvą ringo pavadėlio galą surinkite į kumštį – nėra gražu, kai kabo nereikalinga dalis.

Idealu, kai šuo juda šiek tiek priekyje jūsų. Parinkite tinkamą tempą. Kiekvienam šuniui tai yra individualu. Šuo turi eiti ne per lėtai, taip pat nebėgti per greitai, o judėti lengva ristele. Jokiais būdais negalima pereiti į šuoliavimą ar veržimąsi į priekį. Judesiai turi būti lengvi ir laisvi. Mažylis turi oriai nešti galvą ir būtinai iškėlęs uodegą.
Kairėje rankoje laikykite skanėstą ar žaisliuką. Jais galima stimuliuoti ir skatinti pirmus žingsnelius. Judant pratinkite nešti galvą iškėlus, neleiskite uostinėti (kas bigliui labai svarbu). Judesio metu kalbėkite su šuniuku, atkreipkite į save dėmesį, kad šuniukas žiūrėtų į jus. Tuo pat metu fiksuokite ringo pavadėlį, kad šuniukas žinotų esąs kontroliuojamas. Jei šuniukas nuleidžia galvą, nesmarkiais pavadėlio truktelėjimais priverskite ją pakelti. Laiku pagirkite ir nuo mažens pratinkite judėti taisyklingai.
Priklausomai nuo jūsų treniruočių pasiekimų, pagalbinėmis priemonėmis (skanėstais, žaisliukais) naudokitės vis rečiau. Pratinkite šuniuką dirbti pagal komandas. (pvz. „ringas“, „greta“, „einam“ ir pan.)
Nepamirškite periodiškai skatinti šuniuką skanėstai ar tiesiog su juo pažaisdami. Girkite bigliuką už judėjimą greta. Kartokite komandą ir dirbkite ties ja ne tik pamokėlių metu, bet ir paprastų pasivaikščiojimų metu. Tai jums užims 3-5 minutes, o bigliukas greičiau išmoks taisyklingai judėti.


Labai svarbu tarp jūsų ir šuns išlaikyti kontaktą. Jūs turite jausti šunį ir jį valdyti. Stebėkite jo elgesį, bendraukite daugiau, tuomet suprasite kas šuniukui labiausiai patinka. Kad pasiekti rezultatą jums tereikės tik duoti jam tai…ir viskas. Šuniukas visiškai atsidavęs į jūsų rankas.

3. Stovėsena.Biglis ringe turi taisyklingai stovėti, pabrėždamas visus savo privalumus. Pirmiausia uždėkite ringo pavadėlį, nepamiršdami, kad jis turi būti pakeltas aukštai prie ausų pagrindo. Judėdami ringe stebėkite, kad pavadėlis nenusmuktų ir vizualiai nepadalintų kaklo į dvi dalis.
Priversti ramiai stovėti mažą nenuoramą biglį nėra paprasta. Tačiau įdėjus šiek tiek pastangų įmanoma ! Pasikartosiu, kad šuniukas turi būti teigiamai motyvuotas ir gauti tai, dėl ko jis jūsų klauso.
Pradžioje pakanka, kad šuniukas ramiai pastovėtų bent kelias sekundes, tačiau palaipsniui didinkite laiko intervalą. Kai būsite įsitikinęs, kad šuo supranta ko iš jo norima – tapkite reiklesni šios komandos vykdymui, (iš anksto sugalvokite savo komandą “stovėt”, “ramiai”, “ringas” t.y. tokią, kuri jums patogi) neduokite skanėsto, kol šuniukas neišstovės tiek, kiek jūs norite.
Niekada neskatinkite šuniuko už netinkamą elgesį (sėdasi, loja, muistosi). Skanėstas skirtas tik už tinkamai atliktą komandą. Kartais net galima papurtyti mažylį už pakarpos, jei jis visiškai jūsų neklauso. Tai priverčia šuniuką susikaupti, bei parodo kas iš jūsų svarbesnis. Maži šuniukai turi gerai išvystytą socializacijos jausmą – jis turi suprasti, kad jūs esate šeimininkas, svarbesnis ir vyresnis, todėl jums reikia paklusti. Net ir labai mažas šuniukas gali bandyti dominuoti, todėl negalite to leisti. Užsiėmimų metu turite būti griežti ir reiklūs. Nesitreniruokite per ilgai – šuniukai greitai pavargsta ir praranda susidomėjimą. Lai pamokėlės tęsiasi ne ilgiau kaip 7-10 minučių kelis kartus per dieną.

Yra keletas skirtingų būdų, kaip galima pastatyti šuniuką.

Rankinis pastatymas. Jūs sustatote šuniuką rankomis. Imate šuniuką po žandikauliu ir tokiu būdu fiksuojate galvą. Kita ranka taisote kojytes po šuns kūnu – priekines statmenai paviršiui ir paraleliai viena kitai, tada užpakalines – kulkšnys statmenai paviršiui, tinkamu atstumu nuo kūno pabrėžiant kampus.


Taip pat galima lengvai kilstelėti priekinę šuniuko dalį ir vėl lengvai nuleisti ant žemės. Tokiu būdu priekinės kojytės atsistos į reikiamą poziciją. Taip pat kilstelėjus galima sustatyti ir užpakalinę šuns dalį. Tai daryti reikia švelniai, nesukeliant skausmo.

Stovėsena su skanėstu. Puikia tinka tiems, kurie reaguoja į skanėstus. Į ranką imate skanėstus (sūrį, dešrą, sausainį, t.y. tai ką labiausiai mėgsta jūsų augintinis) ir pamažu maitinate. Ilgainiui laiko tarpas tarp skanėsto maitinimo ir jo laikymo rankose turi ilgėti. Skanėstus duokite mažais kąsniukais, po nedaug, neleiskite šuniui greit pasisotinti. Vietoj maisto galima naudoti žaisliuką. Laikykite jį prieš biglio nosį, stimuliuodami susidomėjimą.


Nedirbkite per ilgai. Šuniukas arba pavargsta, arba per daug įsiaudrina. Ir neduokite per daug skanėstų. Pasitaiko, kad užsiėmimų metu šeimininkai sumaitina šuniui vos ne visą dienos normą. Atminkite – skanėstas tai skatinimo priemonė už gerai atliktas komandas, ne maitinimas.


Laisva stovėsena. Jeigu jūsų šuniukas gerai reaguoja į skanėstus, ar mėgsta nešioti pagaliuką, jei turi gerą temperamentą ir pats laiko uodegą – tai puikus variantas. Atsistojate prieš šuniuką ir rodote jam skanėstą (žaisliuką). Iš pradžių šuniukas norės kuo greičiau jį gauti – šoks ant jūsų, arba bandys sėstis. Neleiskite to daryti, rodydami skanėstą priverskite šuniuką atsistoti. Biglis turi būti ypatingai susidomėjęs objektu jūsų rankoje ir sukoncentruoti dėmesį į jį. Pagirkite už teisingą stovėseną, net jei ji trunka vos kelias sekundes. Nepamirškite duoti tai, kas jūsų rankoje tinkamu momentu.


Laiko tarpas, kuris reikalingas šuniuko išmokymui, labai individualus. Labai daug kas priklauso nuo šuns charakterio ir temperamento, nuo jūsų užsiėmimų intensyvumo, nuo jūsų su šuniu abipusio supratimo. Pirmoje parodoje tikriausiai ne viskas pasiseks. Žodis „patirtis“ čia labai aktualus. Paprastai reikalavimai šuniukų ir mažylių ringe ne tokie aukšti, kaip suaugusiųjų. Ir atminkite – svarbiausia ne laimėti, o tinkamai save parodyti. Jei nelaimėjote šiandien – laimėsite rytoj ! Eksperto nuomonės paprastai būna labai subjektyvios ir gali smarkiai skirtis. Paroda – tai savotiškas forumas, vieta kur susirenka bendraminčiai mylintys savo augintinius. Jūs galite padaryti taip, kad paroda jums ir jūsų augintiniui taptų švente ! Parodoje galima pasisemti daug reikalingos patirties bendraujant su kitų šunų šeimininkais bei vedliais. Stebint juos ringe daug ką galima pritaikyti ir sau.

Ir dar keletas iliustracijų, kaip galima pasatyti biglį ringe:

Sėkmės Jums Jūsų pirmoje parodoje !!!

Vertė – Eglė Vaitkevičienė
Autorė – Mumžinskaja Ekaterina
Šaltinis – www.beagle.net.ua